Published On: октомври 31st, 2023Categories: Новини

ИТТИ ПРЕДСТАВИ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТА DiGiTEACH

Председателят на УС на Института за технологичен трансфер и иновации /ИТТИ/ в Пловдив Ганчо Колаксъзов представи резултатите от изпълнението на проекта DiGiTEACH, по който организацията е партньор. Срещата, в която се включиха учители от средни училища, образователни експерти, представители на НПО и ученици, бе организирана от института, а домакин на събитието стана Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“ в гр. Пловдив, която е водеща организация по проекта.

DiGiTEACH е с продължителност от две години и е финансиран от програма „Еразъм+“, Ключова дейност KA220 „Партньорства за сътрудничество“. Освен ИТТИ и МГ-Пловдив, по него са работили още седем организации от Гърция, Малта, Унгария, Италия, Португалия, Испания и Кипър.

Главната цел на проекта е да внедри дигитални инструменти и методи за предоставяне на качествено и приобщаващо образование и да подкрепи учителите при провеждането на онлайн часове чрез използване на отворени, технологични и иновативни образователни ресурси, подчерта Ганчо Колаксъзов. Основните резултати по проекта са три, обобщи той – сравнителен доклад относно влиянието на пандемията от КОВИД 19 върху образователните системи в участващите държави, Отворени образователни ресурси /ООР/ и Платформа на общността за виртуално обучение.

Ролята на ООР е да предоставят важни ресурси и препоръки в подкрепа на внедряването на дигитално обучение, обясни Председателят на УС на ИТТИ. Отворените образователни ресурси са структурирани в пет раздела и петнадесет видеоклипа. Всеки от тях съдържа различни модули и е ​​придружен от въвеждащо или допълващо видео. Модулите включват теоретична основа, практически примери, препратки и крайна оценка.

Целта е да се подпомогнат учителите в използването на възможностите на цифровите инструменти и ресурси за преподаване и учене.

По проекта е създадена и уеб базирана платформа (https://training.digi-teach.eu/), където учителите могат да се включат в безплатни курсове и да придобият дигитални педагогически компетенции, осигуряващи висококачествено приобщаващо образование, допълни Колаксъзов. Курсът се предлага на няколко езика – английски, български, гръцки, унгарски, италиански, португалски и испански. Регистрирайки се в приложението, преподавателите ще имат възможността да участват в групи по специални интереси и по този начин да контактуват по специфични теми със свои колеги от други  държави.

Share This Story, Choose Your Platform!